Colombia opent ambassade in Palestijnse stad Ramallah

Colombia gaat een ambassade openen in de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, heeft minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo (foto) gezegd.

Dit komt nadat de president Gustavo Petro afgelopen oktober aankondigde dat hij wilde dat het land een ambassade zou openen in de Palestijnse gebieden. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

“President Gustavo Petro heeft ons geïnstrueerd om een Colombiaanse ambassade in Ramallah te vestigen – en dit is de volgende stap die we zullen nemen,” zei de heer Murillo woensdag tegen de pers van El Tiempo.

Hij voegde eraan toe dat de heer Petro onlangs een bijeenkomst van regionale leiders leidde in Saint Vincent en de Grenadines, waar hij zijn steun uitsprak voor de “erkenning van Palestina als staat met volledige rechten bij de Verenigde Naties”.

De Algemene Vergadering van de VN stemde deze maand met een overweldigende meerderheid voor het recht van Palestina op volledig lidmaatschap, nadat de VS in de Veiligheidsraad hun veto hadden uitgesproken over het voorstel.

Colombia kondigde zijn ambassadeplan aan op dezelfde dag dat Noorwegen, Spanje en Ierland zeiden dat ze Palestina als staat zouden erkennen. Colombia heeft Palestina in 2018 erkend.

Petro uitte eerder zware kritiek op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en heeft verzocht of Colombia zich bij het Internationaal Gerechtshof kan aansluiten bij de Zuid-Afrikaanse zaak waarin Israël wordt beschuldigd van genocide in Gaza. Begin mei kondigde hij aan de diplomatieke betrekkingen met Israël te verbreken.

Bron :
Foto:elpais.com.co