Colombia overspoeld met Nederlandse xtc

Colombiaanse drugskartels die al decennia de wereld overspoelen met cocaïne, krijgen sinds enige tijd een koekje van eigen deeg vanuit Nederland.

Nederlandse drugsbendes hebben het Zuid-Amerikaanse continent kennelijk ontdekt als groeimarkt voor xtc. In het hippe uitgaansleven van grote Colombiaanse steden als Medellin, Bogota, Cali en Cartagena verdringt dure Nederlandse xtc het lokaal spotgoedkope witte feestpoeder. Met name in de dancescene kijken cokedealers jaloers toe hoe de in megapartijen aangevoerde partypilletjes gretig aftrek vinden.

Coke is uit, xtc – vooral die uit Holland – is in, melden gezaghebbende Colombiaanse kranten als El Tiempo. De kwaliteit van de Nederlandse pillen is volgens kenners veel beter dan die van plaatselijke rommel, die door lokale pillendraaiers wordt gefabriceerd. Met name het produceren van mdma, de grondstof van xtc, is voor Colombiaanse drugsorganisaties lastig, omdat ze veel moeilijker aan de juiste chemicaliën kunnen komen.

De tendens dat Europese en dan vooral Nederlandse drugsbendes Colombia hebben ontdekt als belangrijk afzetland, wordt ook gesignaleerd door de International Narcotics Control Board (INCB). In sommige gevallen vinden zelfs ruiltransacties plaats tussen criminele organisaties. Grote partijen coke worden dan geruild tegen xtc.

Volgens generaal Luis Alberto Perez van de narcoticabrigade in Bogota zijn synthetische drugs in zijn land aan een enorme opmars bezig. „Discotheken en clubs swingen op pillen uit Holland”, aldus de generaal, die er ook op wijst dat steeds meer Nederlandse dj’s kind aan huis zijn op dancefeesten in Colombia.

In Nederland is sprake van een omgekeerde trend. Het gebruik van cocaïne wint weer terrein ten opzichte van drugs als xtc, mdma en ghb. Naar schatting 830.000 Nederlanders hebben ooit een xtc-pil gebruikt. Eén op drie gebruikte het afgelopen jaar, dat is 2,5 procent van de bevolking (270.000 mensen). Het aantal Nederlanders dat de afgelopen maand xtc gebruikte, is 80.000.

Nederland staat vanwege productie van hoogwaardige xtc wereldwijd bekend als het ’Colombia aan de Noordzee’. (Bron: telegraaf.nl)