Colombia overweegt sancties tegen Israël

Colombia gaat de leveringen van steenkool aan Israël mogelijk beperken om de oorlog in Gaza. Dat meldt Bloomberg op basis van een ingewijde en een overheidsdocument dat in handen is van het persbureau. Israël ontvangt op dit moment nog het grootste deel van zijn steenkolen uit Colombia.

Het Colombiaanse Ministerie van Handel wil de verkoop van steenkool aan Israël beperken, aldus Bloomberg News. Deze maatregel maakt deel uit van Colombia’s inspanningen om Israël te isoleren vanwege de stijgende dodentallen in de Gaza-campagne.

Het ministerie van Handel zei dat de kolenbeperkingen bedoeld waren om “het gewapende conflict te helpen beëindigen” en dat ze van kracht zouden moeten blijven tot het conflict voorbij is. Het in Alabama gevestigde Drummond Company Inc. en een Colombiaanse dochteronderneming van Glencore Plc zijn de enige twee leveranciers.

De betrekkingen tussen Israël en regeringen in heel Latijns-Amerika zijn dit jaar verzuurd, maar tot nu toe kwam dit vooral tot uiting in diplomatieke maatregelen in plaats van handelssancties. Colombia is Israëls grootste kolenleverancier, met een verkoop van ongeveer 450 miljoen dollar vorig jaar.

Colombia en Israël onderhouden van oudsher goede betrekkingen en hebben sinds 2020 een vrijhandelsovereenkomst.

Maar de betrekkingen tussen de twee landen zijn de afgelopen maanden sterk verslechterd: de Colombiaanse president Gustavo Petro omschreef de interventie in Gaza als “genocide”, terwijl de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Petro een “antisemitische aanhanger van Hamas” noemde. De twee landen verbraken de diplomatieke betrekkingen in mei.

De commissie die verantwoordelijk is voor beslissingen over de export van kolen bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van Handel, Financiën en Energie en het belastingagentschap. De beslissing over het al dan niet beperken van de export zou al op donderdag genomen kunnen worden, volgens Bloomberg News.

Bron :
Foto:Ben Scherjon