Drugsgebruik veroorzaakt meer doden dan ooit tevoren en de illegale markt is op een recordhoogte. Dit zijn de twee belangrijkste conclusies van het in Wenen gepresenteerde VN-Werelddrugsrapport 2019, dat een beeld schetst met meer schaduwen dan lichten en steeds complexer wordt.
Het UNODC, een VN-organisatie die onderzoek doet naar drugs en criminaliteit, zegt dat het recordaantal cocaïne dat wereldwijd geproduceerd is, in 2017 is verbroken. Het gaat om een aantal van maar liefst 2.000 ton.
Volgens het UNODC is de cocaïneproductie met een kwart gestegen sinds 2016 en werd er ook nog nooit zoveel drugs in beslag genomen als in 2017. In dat jaar werd er 1.275 ton cocaïne onderschept, opnieuw een recordaantal, met 13 procent meer dan in het jaar ervoor.
De wereldproductie van cocaïne bereikte in 2017 een recordhoogte van 1.976 ton, 25% meer dan het jaar ervoor. Het UNODC zegt dat Colombia het land is dat het meest actief is in de productie van de drugs. Ongeveer zeventig procent van deze 100% zuivere productie komt uit Colombia.
Het agentschap zegt dat nieuwe afgelegen gebieden en drugsbendes de productie een boost hebben gegeven, ondanks inspanningen om Colombiaanse gemeenschappen op het platteland van de cocateelt te halen en over te gaan op legale gewassen.
Bijna 90 procent van de inbeslagnames vond plaats in Noord- en Zuid-Amerika, waarbij Colombia alleen al in 2017 38 procent van het wereldtotaal heeft onderschept.
De cocaïneproductie in sommige centrale gebieden van Colombia daalde na het vredesakkoord met de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in 2016, omdat boeren alternatieven kregen aangeboden voor de cocateelt.
Maar volgens het rapport heeft Colombia sindsdien meer cocateelt gezien, met nieuwe velden – vaak ver weg van de grote steden – en criminele groepen die zich verplaatsen naar gebieden die voorheen gecontroleerd werden door de rebellen.