Colombia registreert meer dan 500 gewonden door verkeerd gebruik van vuurwerk tijdens de kerstvakantie

Het Colombiaanse Nationale Gezondheidsinstituut heeft het aantal gewonden, waarvan meer dan 180 minderjarigen, als gevolg van het verkeerd gebruik van vuurwerk in de afgelopen dagen, die samenvielen met de kerstfeesten, op 503 gebracht.

De meeste gevallen van brandwonden zijn geconcentreerd in Bogotá, met 55; Antioquia, met nog eens 54; en Cundinamarca, met 21 verwondingen. Volgens RCN Radio zijn dit de gebieden waar tijdens de vieringen traditioneel vuurwerk wordt gebruikt.

De nationale autoriteiten hebben volwassenen aangespoord om het gebruik van pyrotechniek onder controle te houden om minderjarigen niet het slechte voorbeeld te geven. Zij hebben ook opgeroepen om het gebruik van pyrotechniek te beperken tot professionals en deskundigen.

Volgens het Nationaal Gezondheidsinstituut had 90 procent van de gewonden brandwonden, 59 procent rijtwonden, 21 procent kneuzingen, zes procent amputaties, nog eens zes procent oogschade en drie procent gehoorschade.

De Colombiaanse gezondheidsautoriteiten hebben benadrukt dat zij zullen doorgaan met hun campagne om te waarschuwen voor de risico’s van het gebruik van vuurwerk, vooral met de nieuwjaarsviering en de regionale festiviteiten in veel steden in verschillende departementen die nog voor de deur staan.

Bron :
Foto:Katya Mariette Hernández Grande