Colombia roept op tot meer samenwerking bij de aanpak van migratie

Colombia’s deelname aan de ministeriële bijeenkomst over migratie en bescherming die plaatsvindt in Guatemala zal zich richten op de noodzaak om de continentale samenwerking te versterken om tot regionale antwoorden te komen, kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken aan.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo (foto) zal het belang benadrukken van het vaststellen van overheidsbeleid in overeenstemming met de beginselen van de mensenrechten, waarbij de bescherming van mensen centraal staat.

Colombia zet zich in voor een ordelijke, regelmatige en veilige migratie en zal zijn model voor de regularisatie van migranten en de sociaaleconomische integratie van migranten presenteren. Dankzij dit model zijn meer dan 2,5 miljoen migranten gedocumenteerd en geïntegreerd, legde het Ministerie van Buitenlandse Zaken uit.

Dit model is een ervaring die als goede praktijk kan worden overgenomen door de landen die de Verklaring van Los Angeles over migratie en bescherming hebben ondertekend. Het draagt namelijk bij aan het terugdringen van illegale migratie op het continent en omdat het een legale manier biedt om in Colombia te blijven, aldus de verklaring.

Murillo zal ook vragen om de ontwikkelingssamenwerking in Guatemala te versnellen, vooral voor die bevolkingsgroepen waar irreguliere migratie een grotere impact op heeft, zoals de gemeenten die op de doorgangsroute van migranten in het gebied van de Darien Jungle liggen.

De minister zal ook benadrukken dat de migratiecrisis moet worden behandeld vanuit het perspectief van gedeelde verantwoordelijkheid tussen de landen van herkomst, doorreis en bestemming, aangezien deze verschillende facetten van migratie alle staten raken en de grootste last niet alleen op de doorreislanden mag worden verhaald.

Tijdens de bijeenkomst zal de minister van Buitenlandse Zaken een reeks bilaterale ontmoetingen hebben met andere functionarissen van landen en internationale organisaties.

Bron :
Foto:cancilleria.gov.co