Colombia schort alle wapenaankopen van Israël op

Colombia zal “alle wapenaankopen van Israël” opschorten, kondigde president Gustavo Petro donderdag aan. “De wereld moet Netanyahu blokkeren. Colombia schort alle wapenaankopen van Israël op,” zei Petro op X.

De beslissing kwam nadat Israëlische troepen een menigte Palestijnen hadden beschoten die op humanitaire hulp wachtten ten zuiden van Gaza Stad, waarbij ten minste 112 doden en 760 gewonden vielen, volgens het ministerie van Volksgezondheid in de belegerde enclave.

“Omdat ze om voedsel vroegen, werden 100 Palestijnen vermoord door Netanyahu. Dit wordt genocide genoemd en het doet denken aan de Holocaust, ook al vinden wereldmachten het moeilijk om dit te erkennen,” zei Petro via het sociale mediaplatform X. “De wereld moet Netanyahu stoppen. Colombia schort alle wapenaankopen van Israël op.”

Colombia was een van de eerste landen die de genocide op de bevolking van Gaza veroordeelde. In de eerste weken na het uitbreken van de oorlog stopte “Israël” de export van wapens en veiligheidsuitrusting naar Colombia nadat Petro een tweet had gepubliceerd waarin stond dat “terrorisme kinderen doodt in Palestina”.

Het land behoorde tot de 130 landen die wapens, drones en cyberspionagetechnologie hebben gekocht van “Israël”, dat de tiende grootste wapenexporteur ter wereld is.

Petro bevestigde ook dat Colombia al op zoek is naar opties om de militaire wapens te vervangen die het land niet langer van Israël wil verwerven. “Er is geen nieuw contract voor de aankoop van wapens en we zullen op zoek gaan naar vervanging van wat al is aangeschaft, de huidige contracten voor het onderhoud van deze wapens om Colombia te bevrijden van een militaire en internationale relatie die niet past bij Colombia of Latijns-Amerika,” zei Petro.

Bron :
Foto:lafm.com.co