Colombia schort bilateraal kabinet met Ecuador op

Maandag heeft president Gustavo Petro aangekondigd dat Colombia het bilaterale kabinet met Ecuador heeft opgeschort als reactie op de aanval op de Mexicaanse ambassade in Quito. Petro noemde het incident in de Mexicaanse ambassade een “zeer ernstige gebeurtenis” en benadrukte dat het herstel van het internationaal recht essentieel is voor wereldvrede.

De bilaterale kabinetten werden in 2021 opgericht door de toenmalige presidenten Guillermo Lasso (Ecuador) en Iván Duque (Colombia). Ze hebben tot doel strategische kwesties aan te pakken, zoals grenssamenwerking en de bevordering van bilaterale handel.

Op 2 april kwamen de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Gabriela Sommerfeld en haar Colombiaanse collega Luis Murillo in Bogota bijeen om de 12e bilaterale kabinetbijeenkomst te plannen. Ook aanwezig waren de Colombiaanse minister van Justitie Néstor Osuna en Arturo Félix, stafchef van de Ecuadoraanse president Daniel Noboa.

Op 5 april drongen Ecuadoraanse veiligheidstroepen ongeoorloofd de Mexicaanse ambassade binnen om voormalig Ecuadoraans vicepresident Jorge Glas te arresteren, die politiek asiel had gekregen van Mexico. Deze actie leidde tot een ongekende diplomatieke crisis in de Latijns-Amerikaanse regio, waardoor de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) bijeenkwam om het incident te veroordelen.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co