Colombia schort luchtaanvallen op FARC op

Colombia stopt met onmiddellijke ingang met luchtaanvallen op kampen van de FARC. De regering wil de rebellen belonen voor de voortgang die bij de vredesonderhandelingen is geboekt en het naleven door de FARC van een eenzijdig afgekondigd bestand.

President Santos maakte het stopzetten van de bombardementen in een tv-toespraak bekend. De maatregel geldt in eerste instantie voor een maand, maar kan worden verlengd als de FARC zich aan zijn eigen in december afgekondigde staakt-het-vuren blijft houden. De luchtaanvallen op de tweede rebellengroep van het land, het Nationale Bevrijdingsleger NLA, worden niet gestopt.

Het besluit van Santos wordt als een zeer belangrijke stap in de al decennia durende strijd tegen de FARC gezien. Luchtaanvallen zijn het belangrijkste wapen van de regeringstroepen tegen een vijand die zich in uitgestrekte oerwouden ophoudt. Tegenstanders zijn bang dat Santos de FARC de gelegenheid geeft om op adem te komen en zijn strijdmacht te versterken.
Onderhandelingen

Bij de onderhandelingen die in 2012 begonnen zijn afspraken gemaakt over landverdeling, deelname aan verkiezingen en bestrijding van drugssmokkel. In de laatste onderhandelingsronde, die het afgelopen weekend werd afgesloten, werd een akkoord bereikt over het gezamenlijk opruimen van landmijnen.(Bron: nos.nl)