Colombia schort staakt-het-vuren met Clan del Golfo op

President Gustavo Petro heeft een staakt-het-vuren met het belangrijkste drugskartel van het land, Clan del Golfo, opgeschort.

Hij beschuldigde deze ervan “angst en terreur te zaaien” en beval de veiligheidstroepen hun militaire operaties tegen de criminele bende te hervatten.

Het staakt-het-vuren was in december overeengekomen als onderdeel van het plan van de president voor “totale vrede” in Colombia.

De opschorting ervan is een zware slag voor de poging van Petro om een einde te maken aan het gewapende conflict.

Zijn beleid verschilt radicaal van dat van zijn voorganger, Iván Duque, die vrede probeerde te bewerkstelligen door de militaire operaties tegen de illegale gewapende groeperingen in Colombia op te voeren.

De heer Petro probeert in plaats daarvan met tientallen criminele organisaties te onderhandelen over de beëindiging van de vijandelijkheden.

Op 31 december 2022 had de regering aangekondigd dat zij een bilateraal staakt-het-vuren had bereikt met Clan del Golfo en met rebellen van onder meer het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en dissidenten van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).

Maar deze week heeft president Petro de criminele organistaie Clan del Golfo ervan beschuldigd het staakt-het-vuren te hebben geschonden. Hij gaf Clan del Golfo de schuld van een aanval op een aquaduct en zei dat Clan del Golfo had aangezet tot protesten van informele gouddelvers.

In een tweet beschuldigde hij leden van Clan del Golfo ook van het schieten op politieagenten.

“Vanaf dit moment is er geen wapenstilstand met Clan del Golfo. De veiligheidstroepen moeten onmiddellijk optreden tegen de structuren van deze maffia-organisatie”, schreef hij.

Het hoofd van de Colombiaanse politie, Henry Sanabria, zei dat meer agenten zouden worden gemobiliseerd en naar de gebieden zouden worden gestuurd waar Clan del Golfo het meest actief is.

Het kartel is aanwezig in veel Colombiaanse departementen en heeft internationale banden met andere criminele organisaties, waarmee het samenwerkt om drugs te smokkelen van Colombia naar de VS en zelfs naar Rusland.

De organisatie houdt zich ook bezig met mensensmokkel en illegale goudwinning.

De gevangenneming van de leider, Dairo Antonio Úsuga, ook bekend als Otoniel, in 2021 heeft de structuur van Clan del Golfo verzwakt, maar er zijn nog steeds cellen van de groep actief.

President Petro heeft gezegd dat er “uiteraard geen mogelijkheid tot onderhandelen” is zolang Clan del Golfo doorgaat met illegale activiteiten en aanvallen.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co