Colombia sluit voorbereiding op Copa America af met overwinning op Bolivia

Colombia sluit zijn vriendschappelijke tour af met een tevreden gevoel en is klaar voor de Copa América! Zaterdag floreerde de nationale ploeg tegen een zwak Bolivia en versloeg hen met 3-0 in het Rentschler Field Stadium in East Hartford. Jhon Arias, Jhon Cordoba en Luis Diaz maakten de doelpunten voor de Cafeteros op Noord-Amerikaanse bodem.

Met de overwinning verlengde bondscoach Néstor Lorenzo zijn ongeslagen reeks met de nationale ploeg tot 20 wedstrijden en bevestigde hij zijn status als favoriet voor de Copa América 2024.

Colombia had slechts vijf minuten nodig om de score te openen in het Rentschler Field Stadium. Luis Diaz, de ster van de wedstrijd, speelde een briljant individueel spel op de linkerflank, sneed naar binnen en toen hij wilde schieten werd hij op tijd neergelegd. Gelukkig viel de rebound bij de tweede paal en kon Jhon Arias de bal binnen tikken.

Het Colombiaanse team zette hun tegenstanders volledig vast met hoge druk en vonden de perfecte manier om gevaar te stichten op de flanken. Richard Rios en Carlos Cuesta probeerden aanvallende variaties, maar misten precisie.

Jhon Córdoba, die startte in plaats van Rafael Santos Borré, kreeg in de 23ste minuut een kans om te scoren toen James Rodríguez een spectaculaire subtiele voorzet gaf in het strafschopgebied waar de aanvaller van Krasnodar met een kopbal van profiteerde, maar het werd afgekeurd wegens buitenspel. Twee minuten later kreeg hij echter zijn revanche. Opnieuw bracht ‘Lucho’ de bal aan de linkerkant uit balans en gaf een lage voorzet die Arias doorliet en Córdoba, met een halve draai, scoorde.

Even na het tweede doelpunt zette Luis Díaz zijn show voort. Na 26 minuten zorgde hij opnieuw voor problemen op de flanken. Hij omzeilde behendig twee tegenstanders, sneed naar binnen, kapte terug onder druk en loste een schot van rechts dat net naast scheerde.

Na 35 minuten bereikten de Bolivianen voor het eerst het doel van Camilo Vargas, dankzij een overtreding op de rand van het strafschopgebied. Ramiro Vaca koos ervoor om krachtig op de paal van de doelman te schieten, maar de goedgeplaatste Bogota-speler stompte de bal weg. Dat zou ‘La Verde’s (Bolivia) enige grote kans van de eerste helft zijn.

Het derde doelpunt werd na 42 minuten gemaakt toen Déiver Machado, die Johan Mojica verving, over de flank naar voren kwam en Díaz klaarstoomde, die zich vastklampte aan de binnenkant van een verdediger en bij de tweede paal langs doelman Guillermo Viscarra schoot. Het was een mooi doelpunt voor de Liverpool-ster.

De tweede helft was een langzamere aangelegenheid, met een aantal wissels en een lager tempo.

Omdat het een vriendschappelijke wedstrijd was, maakten de coaches van beide teams van de gelegenheid gebruik om wat wijzigingen aan te brengen in de rust. In het Colombiaanse geval maakte Néstor Lorenzo plaats voor Miguel Ángel Borja en Yaser Asprilla in plaats van Jhon Arias en Jhon Córdoba.

Zich bewust van hun ruime voorsprong, koos de nationale ploeg voor een ritme gebaseerd op balbezit; de Bolivianen daarentegen schoven hun linies naar voren en kozen voor een meer offensieve aanpak. In deze context hadden de ‘Verde’ twee invalshoeken die Camilo Vargas zonder grote problemen onder controle wist te houden.

Rond de 66e speelminuut ging het er heftig aan toe. Héctor Cuellar beging een diskwalificerende overtreding op Luis Díaz, die op de grasmat belandde. Onmiddellijk ging de nieuw geïntroduceerde Matheus Uribe de confrontatie met de overtreder aan en er brak een handgemeen uit waarbij zelfs Camilo Vargas werd geslagen.

Gelukkig kalmeerden de spelers en escaleerde het niet. De scheidsrechter besloot echter om Daniel Muñoz en César Menacho uit het veld te sturen, terwijl Cuellar, die de problemen had veroorzaakt, de gele kaart kreeg.

Terwijl de gemoederen verhit raakten, koos Lorenzo ervoor om door te gaan met de wissels. Lucho liet zijn plaats over aan Santiago Arias en minuten later verliet James Rodriguez, die uiteindelijk de aanvoerdersband aan Matheus gaf, het veld en in zijn plaats kwam Luis Sinisterra. Er gebeurde weinig meer en Colombia bevestigde uiteindelijk hun ongeslagen record met een 3-0 overwinning op Bolivia.