Colombia start 2024 met nieuwe burgemeesters en gouverneurs met als focus op veiligheid

Vandaag treden de meeste Colombiaanse burgemeesters en gouverneurs aan die afgelopen oktober werden verkozen voor de termijn 2024-2027, een mandaat waarvan de belangrijkste uitdaging is om de groeiende onveiligheid aan te pakken.

Bij deze verkiezingen koos het land de 1.102 burgemeesters en 32 gouverneurs die de komende vier jaar de hoogste lokale en regionale overheden zullen vormen.

Een groot deel van zijn kabinet is al aangekondigd, maar voormalig senator Carlos Fernando Galán (foto), zoon van Luis Carlos Galán Sarmiento, de liberale presidentskandidaat die in 1989 werd vermoord, zal morgen aantreden als burgemeester van Bogotá, na de president de belangrijkste gekozen functie in het land.

Galán vervangt Claudia López, wiens bestuur zeer controversieel was, vooral door de toename van de onveiligheid onder de burgers, de grootste smet op haar bestuur.

Ook Federico ‘Fico’ Gutiérrez begint aan zijn tweede termijn als burgemeester van Medellín, nadat hij de stad bestuurde tussen 2016 en 2019, met als doel de problemen op te lossen die naar eigen zeggen zijn achtergelaten door het bestuur van zijn voorganger, Daniel Quintero.

Ondertussen zal zakenman Alejandro Eder worden beëdigd als burgemeester van Cali, de belangrijkste zuidwestelijke stad van Colombia, tijdens een openbare ceremonie op het Plaza de Cayzedo en zal hij Jorge Iván Ospina vervangen, ook met veiligheid als belangrijkste taak van zijn mandaat.

Er zijn echter al tientallen burgemeesters en gouverneurs aangetreden in de laatste dagen van december, zodat de politiek de eindejaarsfestiviteiten niet in de weg staat.

In Barranquilla, hoofdstad van het departement Atlántico en de belangrijkste Caribische stad van Colombia, werd Alejandro Char afgelopen vrijdag tijdens een ceremonie in de dichtbevolkte wijk Rebolo beëdigd voor zijn derde termijn als burgemeester.

Char, die met 73,24% van de stemmen werd gekozen, beloofde de onveiligheid in de stad te bestrijden. Hij vroeg de inwoners van Barranquilla om hulp, omdat de criminelen “tot de tanden bewapend” zijn.

“Hier gaan we ze het vuur aan de schenen leggen (…) We moeten afpersing uit Barranquilla bannen,” zei de nieuwe burgemeester, die de stad opnieuw zal besturen na dit te hebben gedaan in de periodes 2008-2011 en 2016-2019.

In het departement Santander trad ook de gepensioneerde legergeneraal Juvenal Díaz vrijdag aan als gouverneur tijdens een ceremonie op het Plaza Luis Carlos Galán in Bucaramanga, waar hij aankwam omringd door een strenge veiligheidsdienst.

Díaz zei dat zijn regering gekenmerkt zal worden door beslissingen die hij zal nemen “met respect, zonder geweld, omdat mensen soms “een sterke wil hebben en dingen willen veranderen, maar met geweld werkt dat niet”. “Hard met argumenten en zacht met mensen, zo ben ik”, zei hij bij zijn aantreden.

Armel Caracas, die 20 jaar in de FARC guerrilla zat en in 2016 demobiliseerde vanwege het vredesakkoord met de regering, werd zaterdag beëdigd als de nieuwe burgemeester van de Colombiaanse gemeente Cumaribo, gelegen in het jungle departement Vichada, grenzend aan Venezuela.

Met een oppervlakte van 65.193 vierkante kilometer is Cumaribo de grootste gemeente van Colombia. De oppervlakte is groter dan 28 van de 32 departementen van het land en even groot als landen als Sri Lanka of Litouwen.

Armel Caracas was de enige kandidaat die bij de verkiezingen in oktober won namens Comunes, de partij van de voormalige FARC, omdat de andere drie kandidaten geen goede resultaten behaalden.

Bron :
Foto:Guillermo Torres Reina