Colombia start “grootste anti-smokkeloperatie” in de geschiedenis

President Gustavo Petro kondigde vrijdag aan dat zijn regering de “grootste anti-smokkeloperatie in de geschiedenis” van het land uitvoert.

“De smokkelmaffia’s zijn dezelfde als die van de drugshandel, financieel machtig, ze voeren elke maand honderden containers met goederen in die meestal afkomstig zijn uit China en Oost-Azië om cocaïnedollars wit te wassen,” schreef de president op zijn sociale netwerken.

Petro wees ook op de infiltratie van deze smokkelnetwerken in verschillende sectoren van de overheid. “Ze zijn diep doorgedrongen in de politiek, de politie op de hoogste niveaus, douane-instellingen en overheidshavens,” zei hij. “De smokkel komt onder officiële verzegeling binnen via de havens van het land en maakt gebruik van de regelgeving die ontworpen is om hen te beschermen tegen de nationale industrie,” voegde hij eraan toe.

Halverwege maart namen de Colombiaanse autoriteiten Ricardo Orozco Baeza gevangen, een belangrijke smokkelaar die in de criminele wereld bekend staat onder de schuilnaam ‘El Bendecido’. Destijds beschreef Petro zijn arrestatie als “de grootste klap voor de smokkel in de geschiedenis van Colombia”, omdat de crimineel naar verluidt verantwoordelijk was voor het binnenbrengen van 80 procent van de verboden goederen in het land.

Bron :
Foto:elpaisvallenato.com