Colombia streeft Ecuador voorbij als Europa’s belangrijkste bananenexporteur

“Ecuador is dit jaar niet langer de belangrijkste bananenleverancier van de Europese Unie (EU); Colombia is nu de leider, want het heeft al een handelsakkoord met de EU.” aldus Eduardo Ledesma, directeur van de Ecuadoraanse Associatie van Bananen Exporteurs, tijdens een interview in het programma Contacto Directo op 14 oktober 2015.

“Gisteren bevestigde Peter Schwaiger, de EU-afgevaardigde in Ecuador, dat Colombia Ecuador voorbij is gestevend in de bananenexport en dit is logisch als we een doos bananen voor 48 cent verkopen,” aldus Ledesma. Volgens hem heeft Ecuador echter, als het fenomeen El Niño niet een negatief effect heeft op de maand december, al meer dan 310 miljoen dozen bananen geëxporteerd. “In 2016 zal onze prijs ongeveer 52 of 53 cent per doos bedragen. Dat betekent dat we een belangrijk marktaandeel verliezen totdat de handelsovereenkomst tussen Ecuador en de EU in werking treedt,” aldus de zakenman.

Ledesma pleit er voor dat de overheid deze overeenkomst en overeenkomsten met landen als Turkije, Japan en China, zo snel mogelijk moet uitvoeren. Ecuador is nog steeds in onderhandeling met de EU over de voorwaarden van de overeenkomst, die medio 2016 wordt bekrachtigd.