Colombia stuurt hulp naar Ecuador

Het Colombiaanse orgaan voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (UNGRD) hebben reddingswerkers en meer dan 9 ton voedsel naar Ecuador gestuurd.

Vanuit vliegbasis Catam zijn vandaag 65 hulpverleners naar Ecuador gevlogen om het door een aardbeving getroffen land hulp te bieden.

Op vliegbasis Catam zei president Juan Manuel Santos: “Allereerst nogmaals onze solidariteit aan het Ecuadoraanse volk en hun overheden. De Colombianen vergezellen de Ecuadoranen in deze tijd van angst en pijn”.

De president voegde er aan toe:”We bieden alle hulp die ze nodig hebben; In deze gevallen is het belangrijk om te sturen wat je echt nodig hebt en ze hebben ons vooral gevraagd om hulpverleners, hulp bij water en militaire rantsoenen”.

Santos zei dat een marineschip met water en militaire rantsoenen vandaag koers heeft gezet van Buenaventura, de belangrijkste haven van Colombia in de Stille Oceaan, naar de haven van Manta in Ecuador.

De Colombiaanse staatshoofd wees op de ervaring van de 65 hulpverleners, van wie velen in Haïti zijn geweest tijdens de aardbeving van 2010, en vertelde dat de hulpverleners zullen worden begeleid met apparatuur en speurhonden.

“Daarnaast zullen zij daar zo lang blijven als nodig is om hun opdracht te vervullen,” voegde Santos eraan toe.

“Er is ook meer dan 9 ton voedsel onderweg naar Ecuador”, zegt Carlos Ivpan Márquez Pérez, directeur van het UNGRD.

Bij een zware aardbeving in Ecuador zijn zaterdagavond (lokale tijd) zijn er tot nu toe 350 mensen omgekomen en honderden mensen gewond geraakt. De beving langs de kust had een magnitude van 7.8. De aardbeving vond plaats in het noordwesten van het Zuid-Amerikaanse land, dichtbij de stad Muisne. De aardbeving heeft veel schade veroorzaakt; vooral de kuststreek is zwaar getroffen. Volgens de Ecuadoraanse president Rafael Correa loopt de schade op tot in de miljarden dollars.

Volgens de Colombiaanse autoriteiten zijn er onder de 350 doden in Ecuador zeven Colombianen.