Colombia tekent een staakt-het-vuren voor drie maanden met FARC-dissidenten

De Colombiaanse regering en de FARC-dissidenten van Estado Mayor Central (EMC) hebben een staakt-het-vuren voor drie maanden ondertekend en zijn formeel vredesbesprekingen begonnen.

De Colombiaanse regering en de rebellengroepering die bekend staat als Estado Mayor Central hebben maandag een staakt-het-vuren van drie maanden ondertekend en zijn formeel vredesbesprekingen begonnen. President Gustavo Petro probeert zijn plannen om het platteland te beschermen kracht bij te zetten in de aanloop naar de regionale verkiezingen die eind oktober plaatsvinden.

Tijdens een bijeenkomst in de stad Tibu, vlakbij de Colombiaanse grens met Venezuela, kwamen beide partijen ook overeen om de aanvallen op burgers te staken en een groep op te richten die toezicht zal houden op het staakt-het-vuren.

“Vrede lijkt vandaag de dag overschaduwd te worden terwijl sirenes, bommen, geschreeuw van pijn en wanhoop te horen zijn in plaatsen als het Midden-Oosten, Europa of Afrika ten zuiden van de Sahara”, zei Camilo González, de hoofdonderhandelaar van de regering. “Deze vredesbesprekingen (in Colombia) is een kans op leven en vrijheid.”

De gesprekken met EMC maken deel uit van de totale vredesstrategie van president Petro, die onder meer onderhandelingen met verschillende gewapende groepen omvat.

De Colombiaanse regering ondertekende in juni een staakt-het-vuren voor zes maanden met het Nationale Bevrijdingsleger, de grootste overgebleven guerrillagroep van het land. Maar de gesprekken met Clan del Golfo, de op één na grootste gewapende groepering van het land, strandden eerder dit jaar toen het leger hardhandig optrad tegen de illegale mijnbouw in een door die organisatie gecontroleerde regio.

EMC zei in september dat zij zich niet zullen bemoeien met de gemeentelijke en provinciale verkiezingen die op 29 oktober zullen plaatsvinden. Hun leiders voerden aan dat zij de regering een gebaar van goede wil wilden geven, omdat beide partijen probeerden een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

Vorig jaar, op 31 december, beval president Petro zijn troepen de aanvallen op EMC te stoppen. Maar dat staakt-het-vuren werd in mei verbroken nadat de rebellen drie tieners uit een inheemse gemeenschap hadden gedood die onder dwang waren gerekruteerd en probeerden te ontsnappen uit een van de kampen van de groep.

Jorge Restrepo, een Colombiaanse veiligheidsanalist, zei dat de implementatie van het huidige staakt-het-vuren enige tijd kan duren, omdat Estado Mayor Central opereert als een coalitie van verschillende rebelleneenheden, elk met zijn eigen belangen.

“Er zijn geschillen tussen de verschillende groepen waaruit de EMC bestaat”, zei Restrepo. “Dus dat zou het effect van het staakt-het-vuren op plattelandsgemeenschappen kunnen beperken.”

Bron :
Foto:presidencia.gov.co