Colombia trekt 4,25 miljard dollar uit om land te kopen voor arme boeren

De regering van Colombia zal 4,25 miljard dollar uitgeven om ongeveer 1,5 miljoen hectare land te kopen voor arme boeren of ontheemden, als onderdeel van een poging om de landbouwproductie te verhogen en de vredesinspanningen te stimuleren, aldus een ambtenaar.

Het plan, dat vorig jaar van start ging en in 2026 afloopt als president Gustavo Petro zijn ambt neerlegt, maakt deel uit van Petro’s ambitieuze pogingen om een einde te maken aan het zes decennia durende conflict in Colombia, dat aan meer dan 450.000 mensen het leven heeft gekost. Het conflict, waarbij rebellengroepen, de regering, paramilitaire organisaties en misdaadbendes betrokken zijn, begon oorspronkelijk als een strijd om landrechten.

“We hebben een doel van 1,5 miljoen hectare ten gunste van ongeveer 150.000 families, 10 hectare per familie,” zei Gerardo Vega, hoofd van het Nationale Land Agentschap.

“Met de kosten van het land, is er ongeveer 18 biljoen pesos begroot over vier jaar,” zei hij, eraan toevoegend dat er al zo’n 100.000 hectare is weggegeven en dat het aankoopproces zal versnellen.

Petro had oorspronkelijk gezegd dat zijn regering 3 miljoen hectare zou kopen, maar het officiële doel is nu de helft daarvan.

De nieuwe eigenaars van het land, verspreid over het gevarieerde terrein van Colombia, zullen worden aangemoedigd om rijst, maïs, fruit en andere gewassen te verbouwen, aldus Vega.

Aankoopinspanningen kunnen traag verlopen, voegde Vega eraan toe, omdat de overheid ervoor probeert te zorgen dat de eigendommen geen ontheemde eisers hebben die gedwongen werden te vertrekken door gewapende groepen.

De Colombiaanse overheid herverdeelt ook land dat is geconfisqueerd van criminelen en rebellengroepen en zet zich in om het eigendom te formaliseren voor boeren die al generaties lang land bewerken zonder formele akten.

Ongeveer 1,3 miljoen hectare is al geformaliseerd, zei Vega, en alle herverdelingsinspanningen zouden moeten leiden tot een totaal van ongeveer 7 miljoen hectare tegen het einde van Petro’s termijn. “Land is een synoniem voor vrede,” zei hij.

Bron :
Foto:Presidencia