Colombia vaardigt arrestatiebevelen uit tegen leiders ELN

De procureur-generaal van Colombia heeft 21 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen de leden van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), waaronder de belangrijkste vredesonderhandelaar van de guerrillabeweging, Israël Ramírez, beter bekend onder zijn naam “Pablo Beltrán”.

Het besluit van de regering volgde op het besluit van de procureur-generaal Nestor Humberto Martinez om de leiders van ELN te vervolgen voor de recente bomaanslagen.

De leiders van ELN worden aangeklaagd wegens gedwongen verdwijning, rekrutering van kinderen, rebellie, aanvallen op burgers en gedwongen ontheemding.

De arrestatiebevelen komen na een reeks van aanvallen tijdens een driedaagse nationale geweldsblokkade (Paro Armado) op het Colombiaanse wegennetwerk. De Paro Armado van ELN was als protest tegen de opschorting van de vijfde gespreksronde van de vredesonderhandelingen door president Juan Manuel Santos. De vredesonderhandelingen werden opgeschort door de regering vanwege een reeks aanslagen op oliepijpleidingen en op politiebureaus waarbij zeven agenten omkwamen.

Het openbaar ministerie zegt dat Pablo Beltran en andere bevelhebbers betrokken waren bij de bomaanslagen op politiebureaus, wegeninfrastructuur en oliepijpleidingen.

In totaal werden 27 guerrillastrijders van ELN beschuldigd van betrokkenheid bij de recente opleving van het guerrillageweld.

Ondanks oproepen van internationale organisaties en de rooms-katholieke kerk om ELN echte gebaren van vrede te laten zien, ging de linkse guerrillabeweging verder met een Paro Armado die verschillende regio’s van het land heeft getroffen. Ze voerden aanvallen uit op de infrastructuur.

Zaterdag bliezen de rebellen een brug op in het departement César, staken ze tolcabines in brand in Aguachica en bliezen ze een weg op in de buurt van Curumaní.

Maandag heeft het leger twee leden van het ELN gedood die een poging deden om een brug op te blazen in het departement Norte de Santander. Het driedaagse offensief van de ELN eindigde dinsdag om 6.00 uur lokale tijd.

Op foto: Antonio García, Gabino, Pablo Beltran en Ramiro Vargas