Colombia verbreekt diplomatieke betrekkingen met Israël

President Gustavo Petro heeft plannen aangekondigd om de diplomatieke banden met Israël te verbreken vanwege de oorlog in de Gazastrook, die volgens mensenrechtenactivisten en andere deskundigen neerkomt op genocide.

In zijn toespraak tot een menigte ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Arbeiders in Bogota op woensdag, zei Petro dat landen niet passief kunnen blijven ten opzichte van de crisis die zich in Gaza ontvouwt.

“Hier voor u kondigt de regering van verandering, van de president van de republiek, aan dat we morgen de diplomatieke betrekkingen met de staat Israël zullen verbreken … omdat zij een regering hebben met een president die genocide pleegt,” zei Petro.

Ondertussen heeft de Colombiaanse regering begin april een verzoek ingediend om zich aan te sluiten bij een zaak voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) waarin Israël wordt beschuldigd van genocide.

“Het uiteindelijke doel van Colombia is om de Palestijnen in Gaza zo snel en volledig mogelijk te beschermen, in het bijzonder kwetsbare bevolkingsgroepen zoals vrouwen, kinderen, gehandicapten en ouderen”, aldus het land.

Colombia is het derde land dat de banden met Israël verbreekt vanwege de oorlog in Gaza. Belize en Bolivia gingen het Zuid-Amerikaanse land voor. Daarnaast hebben enkele landen ambassadeurs, diplomaten of beide teruggetrokken uit Israël, zoals Turkije, Jordanië en Zuid-Afrika.

Bron :
Foto:Jhon Paz/Colprensa