Colombia verklaart einde zika-epidemie

Het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat de zika-epidemie, die bijna 100.000 Colombianen heeft getroffen, voorbij is.

De muskiet Aedes aegypti, die het virus overbrengt, werd voor het eerst gesignaleerd in september vorig jaar. Het virus veroorzaakte grote zorgen vanwege de link naar de geboorteafwijking microcefalie. Op het moment dat het virus zeer actief was raakten 17.730 zwangere vrouwen besmet.

Volgens Martha Lucia Ospina, directeur van het nationale gezondheidsinstituut in Colombia, zijn er 21 gevallen geconstateerd van microcefalie bij baby’s veroorzaakt door het virus. Bij vijfenzeventig andere verdachte gevallen was er geen sprake van microcefalie en 150 gevallen worden nog steeds onderzocht.

Echter, na een groot offensief van het inperken van de verspreiding van de ziekte en de vaccinatie van duizenden, zei het ministerie van Volksgezondheid dat het virus nu onder controle is.

Volgens de laatste statistieken, blijven er ongeveer 600 Colombianen per week besmet door het virus, niet voldoende om vast te stellen het nog om een epidemie gaat, aldus het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid.