Colombia versterkt blusvloot als antwoord op El Nino bosbranden

Colombia breidt zijn brandbestrijdingscapaciteit tegen de El Nino bosbranden uit met acht vliegtuigen, waaronder voormalige sproeivliegtuigen.

In een wereld die worstelt met de onvoorspelbare woede van de natuur, heeft Colombia een belangrijke stap voorwaarts gezet in zijn strijd tegen bosbranden. Nu het droge El Nino weerpatroon een seizoen van grote bosbranden aankondigt, heeft het Zuid-Amerikaanse land zijn brandweerarsenaal versterkt door acht vliegtuigen aan zijn vloot toe te voegen. Onder deze toevoegingen zijn vliegtuigen die in het verleden werden gebruikt om drugsgewassen te besproeien met gif, die nu worden ingezet om de vlammen te bestrijden die de Colombiaanse bossen verwoesten. Deze stap volgt op het uitroepen van een nationale natuurramp door president Gustavo Petro in januari, een erkenning van de ernst van de branden en een oproep tot actie voor het land.

De Colombiaanse brandbestrijdingsinspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven op het internationale toneel en hebben steun gekregen van buurlanden Brazilië en Peru. De samenwerking omvat het uitlenen van Modular Airborne Fire Fighting System (MAFFS II) en Air Tractor vliegtuigen, apparatuur die van cruciaal belang is bij het bestrijden van de branden vanuit de lucht. Deze internationale hulp onderstreept het mondiale karakter van milieu-uitdagingen en de behoefte aan internationale samenwerking om ze aan te pakken. Ondertussen is er in het Colombiaanse Nationale Congres bezorgdheid geuit over de staat van de vliegtuigen van de Colombiaanse Luchtmacht (FAC), wat het belang benadrukt van paraatheid bij zowel brandbestrijdings- als reddingsoperaties.

De acht vliegtuigen die zijn toegevoegd aan de Colombiaanse blusvloot zijn vier AT-802 Air Tractor vliegtuigen en vier Black Hawk UH-60 helikopters. Deze machines, geschonken door de Verenigde Staten, hebben een transformatie ondergaan ten opzichte van hun eerdere rol bij het besproeien van drugsgewassen met glyfosaat tot 2015. Nu zijn ze uitgerust om water en chemicaliën te droppen om de vlammen te doven die uitgestrekte gebieden in de Colombiaanse wildernis bedreigen.

Bron :
Foto:bluradio.com