Colombia voert strijd tegen FARC-rebellen op

De Colombiaanse overheid heeft het voorstel tot bilateraal staakt-het-vuren van de guerillabeweging FARC verworpen. Minister van Binnenlandse Zaken Juan Fernando Castro heeft verklaard dat het voorstel niet geschikt of praktisch was, aldus de krant El Espectado.

President Juan Manuel Santos riep op zijn beurt op om het offensief tegen de guerillabeweging op te voeren, nadat de FARC maandag een helikopter zou hebben vernield. Daarbij kwamen vier militairen om het leven.

Woordvoerder van de FARC Ivan Marquez, zei dinsdag in de Cubaanse hoofdstad Havana dat het vredesproces enkel succesvol zal kunnen zijn in een sfeer van harmonie en wederzijds vertrouwen. Het is volgens hem tijd om de oorlog te stoppen, om zo de vredesonderhandelingen die eind 2012 van start zijn gegaan succesvol te laten verlopen.

Todd Howland, de vertegenwoordiger van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, heeft de overheid aangeraden om een twee tot vier weken lang staakt-het-vuren in te roepen, aldus de nationale radiozender Caracol Radio. Volgens Howland zou die de gesprekken sneller laten verlopen en de spanningen na de recente escalaties opnieuw doen verminderen.

Het conflict tussen de overheid en de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) is al 50 jaar aan de gang. (bron: demorgen.be)