Colombia voor het eerst verkozen tot voorzitter van CELAC in 2025

De 32 landen die samen de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten vormen, hebben Colombia unaniem benoemd tot voorzitter van dit mechanisme.

Voor de eerste keer werd Colombia benoemd tot Pro Tempore voorzitter voor 2025 van dit mechanisme voor regionaal overleg en integratie, dat de 33 staten van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied samenbrengt.

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt deze benoeming in dat het land op een meer beslissende manier de integratieprocessen in de regio met de andere regionale blokken en machten van de wereld zal leiden, met als doel de belangen van de nationale regering en de consensus van de regio te positioneren.

Dit is in aanvulling op “het bevorderen op regionaal niveau van de groene transitie, interconnectie en regionale energie-integratie, de strijd tegen klimaatverandering en de financiering ervan, de nieuwe aanpak van het drugsprobleem, migratie en zelfvoorziening op het gebied van voedsel en gezondheid”.

Tijdens het Pro Tempore voorzitterschap in 2025 zal Colombia de gelegenheid hebben om de 60 staatshoofden en regeringsleiders die deel uitmaken van CELAC en de Europese Unie in het land bijeen te brengen door het organiseren van de IVe CELAC-EU top, “een scenario van groot belang voor overleg tussen de twee regio’s dat het mogelijk zal maken om een gemeenschappelijke agenda van belangen en acties op het gebied van samenwerking en investeringen te structureren en uit te voeren”.

Bron :
Foto:Caracol.com.co