Colombia vraagt VS Cuba van alle terreurlijsten te halen

De Colombiaanse regering bevestigde vrijdag opnieuw haar oproep aan de Verenigde Staten om de onterechte plaatsing van Cuba op de lijst van vermeende staten die terrorisme steunen in te trekken, wat geen recht doet aan Cuba’s betrokkenheid bij het streven naar vrede.

Colombia sprak verder zijn tevredenheid uit over de aankondiging van Washington om Cuba te schrappen van de lijst van landen die niet volledig meewerken in de strijd tegen het terrorisme.

In de verklaring die hier werd vrijgegeven door het Colombiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken werd toegevoegd dat de natie dit soort unilaterale extraterritoriale maatregelen niet steunt vanwege de principes van het buitenlands beleid.

Ondertussen zei het ministerie dat Colombia dankbaar is voor Cuba’s steun en enorme inspanningen om bij te dragen aan het zoeken naar vrede op het nationale grondgebied.

“Destijds was dit land essentieel voor de ondertekening van het vredesakkoord met de uitgestorven Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC-EP) en op dit moment in de dialogen die plaatsvinden met het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) in het kader van het vredesbeleid van de nationale regering,” herinnerde hij eraan.

De verklaring voegde eraan toe dat Cuba dialoog en onderhandeling verdedigt als instrumenten om vrede en verzoening tussen volkeren te bereiken.

Evenzo, merkte het op, “om de oproep aan de Verenigde Staten van Amerika te herroepen om Cuba ten onrechte niet langer te beschouwen als een staat die het terrorisme steunt, wat gevolgen heeft voor migratieprocessen en bovenal geen rekening houdt met Cuba’s decennialange betrokkenheid bij het zoeken naar vrede in Colombia en in de regio”.

In een reactie op de verklaring zei president Gustavo Petro dat voormalig president Ivan Duque (2018-2022) een enorm onrecht had begaan met het Cubaanse volk.

Het staatshoofd was ook van mening dat het volledige herstel van de diplomatieke en economische betrekkingen tussen Havana en Washington een doel blijft dat in de eerste plaats de bevolking ten goede komt.

Bron :
Foto:Caracol.com.co Vredesdelegatie van de regering Iván Cepeda en de ELN-vredesmanager Juan Carlos Cuellar