Colombia wijst aanbod Spanje om ELN-vredesbesprekingen te organiseren af

President Duque heeft een aanbod om in Spanje de vredesbesprekingen voort te zetten met de guerrillagroep ELN afgewezen. Hij deed dit tijdens het bezoek van de Spaanse president aan Colombia.

De Spaanse president Pedro Sanchez deed het aanbod gisteren op een officieel bezoek aan Colombia. Ondanks het groeiende geweld tussen de Colombiaanse regering en ELN wees Duque het aanbod van Sanchez af.

Het ELN is verantwoordelijk voor de toename van het geweld, met inbegrip van aanvallen op pijpleidingen, en een stroom van duizenden vluchtelingen in het departement Norte de Santander. De groep telt momenteel ook negen gijzelaars, waaronder vier militairen, drie politieagenten en twee aannemers.

Duque drukte een wens en de wil uit om met ELN te spreken, maar benadrukte dat de vrijlating van de gijzelaars een belangrijke voorwaarde zal zijn om met de guerrillagroep rondom de tafel te zitten. ELN heeft daarentegen bevestigd dat zij de onderhandelingen in Spanje of Cuba willen voortzetten. Hoewel aanvankelijk werd gesuggereerd dat zij de gijzelaars zouden vrijlaten, konden beide partijen geen overeenstemming bereiken over de beveiligingsprotocollen die de overdracht mogelijk zouden maken.

De vredesbesprekingen vinden momenteel plaats in Havana, Cuba, waar Colombia en de leiders van het ELN bijeenkomen om te praten over de beëindiging van wat nu een van de laatste grote conflicten in het land is.

Over een week kondigt Duque aan of de vredesonderhandelingen met de guerrillagroep worden voortgezet. Als dit doorgaat, zal dit de eerste keer zijn dat het ELN in onderhandeling gaat met de nieuwe regering sinds 1 augustus, toen Duque’s voorganger Juan Manuel Santos niet in staat was geweest om tot een vredesovereenkomst te komen.

Inmiddels is premier Sanchez na zijn bezoek aan Colombia naar Costa Rica gevlogen. Hij vatte de dialoog samen als een dialoog die de band tussen de twee naties heeft verbeterd. “We hebben onze strategische band versterkt en we zijn vastbesloten om samen te werken bij het bevorderen van mensenrechten, vrede en veiligheid. “Ik heb ook ontmoetingen gehad met vredesinstellingen die zich inzetten voor de slachtoffers van het Colombiaanse conflict op het gebied van gerechtigheid en genoegdoening”, schreef de Spaanse premier op zijn Instagram account.