‘Colombia zal belangrijke migrantenoversteek naar Panama niet sluiten’: minister van Buitenlandse Zaken

Colombia zal zijn grens met Panama langs de Darien Gap niet sluiten vertelde minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo zaterdag aan de pers. De dichte, gevaarlijke jungle tussen beide landen is een belangrijke migratieroute naar de Verenigde Staten geworden.

De opmerkingen kwamen nadat Jose Raul Mulino, die op 5 mei tot nieuwe president van Panama werd gekozen, tijdens zijn campagne had beloofd om de Darien Gap af te sluiten.

“Het is een gesprek dat moet worden voortgezet, maar Colombia is het natuurlijk niet eens met het sluiten van grenzen,” zei Murillo in een interview in Bogota.

“Integendeel, wat wij te bieden hebben is meer humanitaire hulp voor de mensen die door dat gebied trekken,” voegde hij eraan toe.

Panama’s Mulino beloofde eerder deze maand om migranten die door de jungle reizen uit te zetten naar Colombia.

“Onze Darien is geen doorgangsroute, nee meneer. Het is onze grens,” zei de rechtsgeoriënteerde president.

Murillo uit Colombia voegde eraan toe dat de regering een ontmoeting met Mulino probeert te regelen voor zijn inauguratie op 1 juli om migratie te bespreken.

Hij zei dat hij ervan overtuigd was dat Mulino’s opmerkingen “in het heetst van de campagne” waren gemaakt.

“Mensen gaan verhuizen en wat we moeten garanderen is dat deze mobiliteit veilig is, dat het een geregelde mobiliteit is en dat mensen niet in de handen van criminelen vallen”, vertelde hij.

Migranten die de Darien Gap oversteken worden geconfronteerd met verraderlijk terrein, wilde dieren en gewelddadige criminele bendes die hen afpersen, ontvoeren en misbruiken.

In 2023 staken een recordaantal van 520.000 mensen – de meesten Venezolanen – de kloof over. Ongeveer 120.000 van hen waren kinderen.

In 2022 stierven 62 mensen tijdens de tocht. De voorlopige telling voor 2023 staat op 34.

Hoewel de meeste mensen die de Darien Gap oversteken op de vlucht zijn voor een economische crisis in Venezuela, maken migranten uit Afrika en Azië ook gebruik van het afgelegen bos in hun pogingen om de Verenigde Staten te bereiken.

Bron :
Foto:rcnradio.com