Colombia zet meer dan 100 Venezolanen het land uit

De Colombiaanse autoriteiten hebben 102 illegale Venezolanen teruggestuurd naar hun land. Dat meldden militaire bronnen. Door de zware economische en politieke crisis in Venezuela zijn de voorbije maanden honderdduizenden mensen het land ontvlucht.

Volgens militaire bronnen werden de Venezolanen onderschept in de grensstad Arauca, hoofdstad van het gelijknamige departement in het westen van Colombia, door de GEM (Grupo Especial Migratorio). Deze speciale eenheid werd speciaal opgericht om het hoofd te bieden aan de delicate situatie als gevolg van de massale komst van Venezolanen. De gedeporteerde Venezolanen werden gevonden in de zogenaamde streek Paso de Las Canoas, in de wijk Libertadores in Arauca.

In Venezuela heerst een zware economische en politieke crisis met gevolg dat honderdduizenden mensen het land willen ontvluchten. Er is een groot tekort aan levensmiddelen waardoor de Venezolanen de grens van Colombia oversteken om voedsel en medicijnen te kopen terwijl anderen voor een tijdelijke onderdak zoeken.

Naar schatting steken dagelijks zo’n 35.000 Venezolanen de grens over met buurland Colombia. Volgens de Colombiaanse immigratiedienst is het aantal Venezolanen dat in Colombia woont in de laatste helft van 2017 met 62 procent gegroeid tot meer dan 550.000.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) verblijven alleen al in Colombia nu al meer dan 600.000 Venezolanen.