De Colombiaanse minister van Defensie, Diego Molano, maakte op vrijdag 12 februari bekend dat volgens de planning van de nationale regering in april het sproeien vanuit de lucht met glyfosaat voor de uitroeiing van cocagewassen op het nationale grondgebied zal beginnen.
De minister bevestigde aan radiozender Blu Radio dat in minder dan 90 dagen het besproeien vanuit de lucht in Colombia zal worden hervat, een methode die sterk in twijfel is getrokken door verschillende academische en civiele sectoren.
Verwacht wordt dat de Nationale Raad voor Verdovende Middelen tegen die datum zich zal uitspreken over het al dan niet goedkeuren van deze vorm van uitroeiing, terwijl op hetzelfde moment de voorwaarden die het Grondwettelijk Hof vereist om het besproeien opnieuw te starten, zal worden aangenomen.
Diego Molano verzekerde Blu Radio dat het met de hervatting in het land van het sproeien vanuit de lucht met glyfosaat het probeert vooruitgang te boeken in de strijd tegen drugssmokkel, wat een van de grootste uitdagingen voor Colombia is. Het is de bedoeling om de 130.000 hectare aan illegale gewassen die het afgelopen jaar op het nationale grondgebied zijn uitgeroeid, te overschrijden, wat het huidige record vertegenwoordigt.
Colombia heeft het besproeien van coca-gewassen vanuit de lucht met glyfosaat in oktober 2015 opgeschort, naar aanleiding van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarin staat dat het kankerverwekkend is en potentieel schadelijke is voor de menselijke gezondheid en het milieu.
Maar eind 2019 presenteerde de regering van Duque een ontwerpbesluit om het besproeien van illegale druggewassen vanuit de lucht te hervatten, met als argument dat het enige instrument is om de toename van de cocateelt in te dammen.