Colombia zet prijs op CO2

Na de EU, gaat nu ook China en een coalitie van verschillende Noord- en Latijns-Amerikaanse staten, waaronder Colombia, de uitstoot van CO2 beprijzen.

Deze landen en staten hebben dit vorige week besloten op de One Planet Summit in Parijs. Afgelopen dinsdag bevestigde China dat het samen met een coalitie van Mexico, Chili, Colombia, Peru en Canada en de Amerikaanse staten Washington en Californië een prijs op CO2 zetten. De landen en staten kondigen binnen enkele dagen of weken het beprijzingssysteem aan, te beginnen bij de energiesector, waarna andere sectoren zoals de industrie volgen.

Momenteel heeft alleen de Europese Unie met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen een grootschalig systeem voor een CO2 prijs. Het doel van het betalen voor vervuilende uitstoot, is om het gedrag van bedrijven en hun investeerders te veranderen. De bedrijven zullen dan manieren zoeken minder uit te stoten, en kosten te drukken. Naarmate meer landen meedoen, wordt het bedrijven moeilijker gemaakt simpelweg te verhuizen om zich aan die verplichtingen te onttrekken.

Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, México, de gouverneurs van Californië en Washington en de premiers van Alberta, British Columbia, Nova Scotia, Ontario en Quebec hebben daarom op de One Planet Summit afgesproken te werken aan een framework waarmee ze uiteindelijk CO2 rechten met elkaar moeten kunnen verhandelen, meldt het CPLC. Ze voeren een CO2-prijs in, versterking regionale samenwerking en willen een CO2-beleid invoeren dat bijdraagt aan innovatie, nieuwe banen en een gezonde leefomgeving.

Bron :
fluxenergie