Colombiaans Congres keurt ontwikkelingsplan van 247 miljard dollar goed

Het Colombiaanse Congres heeft donderdag een vierjarig ontwikkelingsplan van 247,4 miljard dollar goedgekeurd, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor de regering van president Gustavo Petro om sociale en economische hervormingen door te voeren.

Nationale ontwikkelingsplannen, die door elke nieuwe regering aan het Congres worden voorgelegd, worden doorgaans gefinancierd met middelen uit de jaarlijkse begrotingen, royalty’s van olie- en mijnbouwprojecten en middelen van gemeenten en provincies in het hele land.

Het plan van Petro beoogt het percentage van de bevolking dat in extreme armoede leeft terug te brengen tot enkele cijfers, financiële overschotten uit kolen en olie te gebruiken om een overgang naar schone energie veilig te stellen, en miljoenen hectaren land over te dragen aan arme boeren om de landbouwproductie te verhogen.

Het programma werd goedgekeurd door het lagerhuis met 120 stemmen voor en 12 tegen, na eerdere goedkeuring door de Senaat, ondanks het feit dat Petro’s meerderheidscoalitie, die rechtse en centristische partijen omvatte, een week geleden uiteenviel door onenigheid over een voorstel voor een gezondheidshervorming.

De alliantie hielp vorig jaar een belastinghervorming door te voeren, waarbij de belastingen werden verhoogd om Petro’s ambitieuze hervormingen te helpen financieren. De regering werkt ook aan voorstellen voor arbeids- en pensioenhervormingen.

Bron :
Foto:eltiempo.com