Het Colombiaanse leger heeft meer dan 3.600 soldaten ingezet in het departement Chocó als reactie op de “gewapende staking” die is aangekondigd door de guerrillastrijders van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN).
“Het ELN valt de Chocó-gemeenschap aan en probeert ze te intimideren. Wat zij een “gewapende staking” noemen in Baudó, Chocó, is een criminele actie om de drugssmokkelroutes langs de rivier naar de Stille Oceaan veilig te stellen. Het heeft niets te maken met een sociaal of politiek doel: het is een gewapende dwangmaatregel tegen burgers,” heeft het Colombiaanse leger op zijn X-account aan de kaak gesteld.
De militaire aanwezigheid in het gebied omvat troepen van de Zevende Divisie van het Nationale Leger, de Pacific Naval Force en Combat Air Command No. 5.
Het ELN heeft een driedaagse “gewapende staking” aangekondigd in het departement Chocó om de mobiliteit in het gebied te beperken, wat volgens hen een reactie is op de toenemende botsingen met een paramilitaire groep.
De maatregel werd van kracht om middernacht op 2 en 3 mei en zal 72 uur duren, volgens een communiqué van het Westelijk Oorlogsfront van het ELN.
De guerrillastrijders wijzen in het bijzonder op een paramilitaire structuur die wordt geleid door een persoon met de schuilnaam ‘Piernas Limpias’ en bestaat uit ongeveer 400 manschappen. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij een route voor drugshandel probeert op te zetten, waarbij hij “op zijn gemak” opereert dankzij vermeende medeplichtigheid met de autoriteiten.
De op vrijdag aangekondigde staking zal in theorie de rivier de Baudó en haar zijrivieren treffen, waar “elke vorm van mobiliteit” gedurende drie dagen verboden is. Het ELN heeft al vaker zijn toevlucht genomen tot dit soort maatregelen, die in twijfel werden getrokken vanwege de neveneffecten voor de burgerbevolking.