Colombiaans ontwerp beha detecteert borstkanker

Een team van onderzoekers uit Colombia zeggen dat ze een beha hebben ontworpen, die helpt bij het detecteren van borstkanker door het aftasten van temperatuurschommelingen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van abnormale cellen.

Een groep Colombiaanse Wetenschappers hebben een beha ontworpen die volgens hen de drager helpt om de aanwezigheid van borstkanker te detecteren.

Prototype beha detecteert borstkanker
Wetenschappers beweren dat deze beha de drager helpt om de aanwezigheid van borstkanker te detecteren.

De wonder beha is het werk van de afdeling elektronische engineering  van de Nationale Universiteit van Colombia in de stad Manizales, in het centraal westelijk departement Caldas.

Het is ontworpen om het temperatuurverschil tussen beide borsten te meten, die meestal wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.

Het prototype dat ze ontworpen hebben is gericht op het traceren van het beginstadium van de ziekte, dat van essentieel belang is voor de verbetering van de behandeling van borstkanker en de behandeling moeilijker maakt wanneer het later gedetecteerd wordt.

De beha is geïnstalleerd met speciale software die slim monitort en via infrarood sensoren de temperatuur van elke borst registreert, één van de eenvoudigste manieren voor het detecteren van kwaadaardige cellen.

Onderzoekers-Maria-Jaramillo-Gonzalez-and-Maria-Camila-Torres-Arcila
Onderzoekers Maria Jaramillo Gonzalez en Maria Camila Torres Arcila

Een van de studenten van het team, Maria Camila Cortes Arcila, zegt: “Wanneer invasieve cellen in de borstklieren aanwezig zijn, begint het lichaam meer bloed te circuleren in het getroffen gebied, dat is de reden waarom de temperatuur stijgt.”

Professoren en studenten van de universiteit hebben sinds juni vorig jaar aan het project gewerkt en hebben 189 vrouwen gebruikt tijdens hun onderzoek – 122 van hen waren gezond, 12 hadden verschillende vormen van borstkanker en 7 hebben een borstamputatie ondergaan.

De onderzoekers van de Nationale Universiteit van Colombia in Manizales zeggen dat ze niet de dokter willen vervangen maar gewoon de ziekte eerder te signaleren.

Ze zijn op dit moment een beha aan het ontwikkelen voor commercialisering in de reguliere ondergoed markt tegen een betaalbare prijs voor alle vrouwen.