Colombiaans reddingsteam verlaat Turkije na aardbeving

Het Colombiaanse reddingsteam dat Turkije kwam helpen na de verwoestende aardbevingen is dinsdag naar huis teruggekeerd nadat hun zoek- en reddingswerkzaamheden waren beëindigd en Turkije een herstelfase inging, waarbij de nadruk ligt op het verschaffen van onderdak en wederopbouw voor de slachtoffers.

De USAR Search and Rescue Group werd door de Colombiaanse regering gestuurd “als teken van solidariteit en vriendschap met Colombia’s strategische partner Turkije,” vertelde de ambassade van Colombia in Ankara in een interview aan Daily Sabah.

“Het zoekteam dat door AFAD (Turkse rampen- en noodbeheer autoriteit) werd toegewezen aan Hatay bestond uit 20 mensen en 8 honden. Het werd ook vergezeld door ambtenaren van de ambassade van Colombia,” voegde de ambassade eraan toe.

Ondertussen zei de Turkse ambassadeur in Bogota vorige week dat Colombia 6 ton humanitaire hulp naar Turkije had gestuurd voor de slachtoffers van de aardbeving.

Honderden Colombianen en leden van de Turks-Colombiaanse gemeenschap hebben zich gemobiliseerd om tonnen donaties naar de Turkse ambassade in Bogota te brengen.

De regering heeft zich solidair verklaard met de bevolking van Turkije en haar medeleven betuigd met het verlies aan mensenlevens en de schade na de aardbevingen.

De Colombiaanse president Gustavo Petro condoleerde het verlies aan mensenlevens in Turkije en Syrië en zei dat het land solidair is met beide landen.

Minister van Buitenlandse Zaken Alvaro Leyva ondertekende afgelopen donderdag 16 februari een condoleanceregister tijdens een bezoek aan de Turkse ambassade.

Hij zei de ramp te betreuren en verzekerde dat de regering middelen beschikbaar zal stellen om bij te dragen aan de hulpverlening.

Ten minste 42.310 mensen zijn omgekomen door twee zware aardbevingen die het zuidoosten van Turkije op 6 februari hebben getroffen, zei AFAD op dinsdag, en benadrukte dat de bevingen, gecentreerd in de districten Pazarcık en Elbistan in de provincie Kahramanmaraş, werden gevolgd door 7.184 naschokken.

De bevingen met een magnitude van 7,7 en 7,6 troffen 10 andere provincies – Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Malatya, Kilis, Osmaniye, Elazığ en Şanlıurfa.

Meer dan 13 miljoen mensen zijn getroffen door de verwoestende aardbevingen.

Bron :
Foto:dailysabah.com