Colombiaanse ananas is serieuze concurrent voor Costa Rica

Bengala Agricola uit Colombia is leider op het gebied van de teelt en export van de Colombiaanse ananas en is ondertussen een serieuze concurrent geworden van Costa Rica. “We maken elk jaar een geweldige groei door. In 2014 produceerden we 6 miljoen kilo ananas, wat we toe lieten nemen tot 13 miljoen in 2015. We verwachten dat we deze groei doorzetten en we gaan ons teeltgebied uitbreiden. De prognose van dit jaar en 2017 zijn respectievelijk 20 miljoen en 25 miljoen kilo.”, aldus Mauricio Lopez van Bengala Agricola.

Een van de grote voordelen van Bengala Agricola is dat ze een hoge mate van productiviteit hebben bewerkstelligd. Ze produceren ongeveer 130 ton per hectare, wat meer is in vergelijking met de opbrengst per hectare in Costa Rica. Naast dit voordeel telen ze ook fruit onder betere weersomstandigheden. “Onze teelt van de Colombiaanse ananas is niet biologisch, maar we gebruiken wel minder gewasbeschermingsmiddelen dan Costa Rica,” vertelt Mauricio Lopez.

Bengala Agricola begon zijn ananasproductie in 2012 en importeerde zaden uit Costa Rica in maart 2012 en begon met de plantage in augustus van datzelfde jaar. De eerste oogst vond plaats in november 2013 en de export er van begon in december 2015. De verwachtingen zijn dat Bengala Agricola dit jaar in totaal 700 containers gaat exporteren.

Mauricio Lopez vertelt dat zijn bedrijf de lokale economie van Colombia stimuleert. “We creëren nieuwe werkgelegenheid. We hebben 1 persoon per hectare aan productie nodig. Onze productie neemt rap toe en daarom hebben we meer mensen nodig die in het veld werken. Dit geeft Colombianen de mogelijkheid voor een normaal inkomen.”

Bengala Agricola is klaar om te beginnen met de export naar de Europese markt. “We hebben de certificaten die we daarvoor nodig hebben. We zijn bezig om het Global GAP-certificaat te verkrijgen en we hebben al BPA en BASC. Daarnaast vragen we aan het eind van het jaar het Fairtrade-certificaat aan. We hebben al  exportmarkten opgericht in onder andere Milaan, Rotterdam en Chili en de Cariben.”

Mauricio Lopez concludeert: “Ik verwacht dat we dit jaar eindigen met een productie van 1.000 hectare. Ons merk is Bengala Golden Premium op de nationale en internationale markt. Ons doel is om een product met een optimale kwaliteit aan te bieden. Een product dat kenmerken heeft als smaak, textuur en geur. Wij geven de internationale markt een nieuw alternatief.” (bron:freshplaza.com)