Colombiaanse avocado export stijgt met 26%

De groeiende Colombiaanse avocado-industrie rapporteerde een historisch jaar in 2023, waarin meer avocado’s dan ooit werden geëxporteerd, tot 5.125 containers van 40 voet.

Volgens een rapport van Corpohass Colombia is dit een groei van 26,4% vergeleken met de 4.055 containers die in 2022 werden verscheept.

De piekmaand van het seizoen was februari 2023 toen 929 containers werden verscheept, gevolgd door december met 698.

“Dit is een goed teken van ontwikkeling, maar we zitten nog steeds in het proces van leren en het verbeteren van de praktijk. De uitdaging is om het goed te doen en te zorgen voor Colombia als land van herkomst, want aangezien we in de wereld al erkend zijn als een productieve kracht van avocado, is de uitdaging om het te behouden, uit te breiden en te ontwikkelen,” zegt Jorge Molina, commercieel directeur van Coltrópicos.

De belangrijkste bestemming voor Colombiaanse avocado in 2023 was Nederland, met een totaal van 2.703 verscheepte containers. Op de tweede plaats staat België met 631 containers, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten met 616 containers.

Ook Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Chili en Italië staan in die volgorde op de lijst.

De meeste vracht vertrok vanuit de haven van Cartagena, met een totaal van 3.197 containers, gevolgd door Santa Marta, Turbo en Buenaventura.

Volgens Corpohass is de stijging van de export te danken aan verschillende factoren. Ten eerste zijn er drie oogsten gecumuleerd door de vertraging in de oogst van La Traviesa.

Op nationaal niveau zijn er de laatste tijd meer hectares geoogst die voor dit seizoen begonnen te oogsten. Ze benadrukken ook betere landbouwpraktijken met een focus op duurzaamheid.

Bron :
Image by sandid