Colombiaanse congres keurt begroting voor 2023 goed

Het Colombiaanse congres heeft dinsdag een begroting van 85,5 miljard dollar voor 2023 goedgekeurd, waarmee de uitgaven voor onderwijs, gezondheidszorg en landbouw worden verhoogd, na beloften van de linkse president Gustavo Petro om de steun voor sociale programma’s te verhogen.

Het bedrag van 405,6 biljoen peso – de hoogste begroting in de geschiedenis van het land – werd vorige maand goedgekeurd. Bij de stemming van dinsdag werden de uitgaven voor afzonderlijke programma’s en ministeries vastgelegd.

“De goedkeuring van de begroting is een overwinning van de regering”, zei minister van Financiën Jose Antonio Ocampo tegen journalisten. “Het zorgt voor een aanzienlijke verhoging van de sociale programma’s, programma’s voor vrede, landbouwhervorming, onderwijs en gezondheid.”

De middelen voor onderwijs zullen met 10,3% stijgen tot 54,8 biljoen pesos, terwijl de gezondheidssector een stijging van 19,8% zal zien tot 50,2 biljoen.

De landbouwsector, die Petro wil uitbreiden als onderdeel van een verschuiving van de ontwikkeling van olie en mijnbouw, zal 62,6% meer middelen krijgen, waardoor de schatkist 4,08 biljoen pesos zal bedragen.

De defensiesector krijgt een verhoging van 9,91% tot 46,9 biljoen pesos, terwijl de schuldendienst het hoogste financieringsniveau ooit krijgt, namelijk 77,9 biljoen pesos.

Het wetsvoorstel kreeg 71 stemmen voor in de Senaat en 7 tegen, en 144 stemmen in het Lagerhuis met 13 tegen.

De verhoging van de financiering omvat ook de vereiste verhogingen van de salarissen en pensioenen in de overheidssector, die gelijke tred moeten houden met de inflatie.

Bron :
Foto:caracol.com.co