Colombiaanse documentaire wint IDFA Forum Award

Tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is de Forum Award voor het beste project toegekend aan de documentaire Alis door de Colombiaanse regisseurs Clare Weiskopf en Nicolas van Hemelryck.

Vrijdagavond werden de prijswinnaars van de IDFA Forum en DocLab Forum Awards bekend gemaakt tijdens een online ceremonie. In de categorie IDFA Forum Awards won de Colombiaanse regisseurs Clare Weiskopf en Nicolas van Hemelryck een prijs ter waard van 2.500 euro voor hun project Alis. De film kijkt naar tienermeisjes die opgroeien in de straten van Bogota, die allemaal verlangen om de cyclus van geweld te doorbreken en een beter leven op te bouwen.

De jury, bestaande uit Gitte Hansen, Lisa Kleiner Chanoff en Luis González Zaffaroni, zei: “Het project is een win-win kans. Voor de hoofdrolspelers en voor ons, het toekomstige publiek. Het doel van de filmmakers is om het proces van empowerment van jonge vrouwelijke protagonisten uit de zwaarste levensomstandigheden in de straten van Bogota te faciliteren, vast te leggen en te laten zien. De artistieke visie van de filmmakers is organisch verbonden met een originele en speelse methode in het maken van documentaires door gebruik te maken van verbeelding. Wij geloven dat er een groot potentieel is voor een film die het publiek de kans geeft om zich in te leven en te begrijpen dat er echt hoop is op een betere toekomst”.

Alis

Hoe bouw je een “nieuw leven” op als je eerste jaren op straat hebt doorgebracht? Is het mogelijk om de wanhoop te veranderen en een ander universum in de toekomst te projecteren? Door middel van een creatieve daad geven acht tienermeisjes die op straat leefden leven aan een fictieve personage. Hoe kun je je een ander leven voorstellen, de cyclus van verlatenheid doorbreken en de toekomst omarmen? Hun zielsverhaal onthult een verbazingwekkend doorzettingsvermogen om de cyclus van geweld te doorbreken en een betere toekomst te omarmen.

Bron :
Foto:idfa.nl