Colombiaanse economie zwaar getroffen door coronacrisis

De economie van Colombia zal dit jaar nog meer krimpen dan eerder verwacht door de impact van de coronacrisis. De Centrale Bank van Colombia, Banco de la República, vreest voor dit jaar een krimp met 6 tot 10 procent, terwijl eerder een neergang met 2 tot 7 procent werd voorspeld.

De op drie na grootste economie van Latijns-Amerika is gehavend door de coronamaatregelen en een daling van de olieprijzen. Ruwe olie is een van de belangrijkste exportproducten en bronnen van buitenlandse valuta van het land. Daardoor ondergaat het land de zwaarste recessie in meer dan een eeuw.

Colombia kon voorheen nog de zware klappen, die bijvoorbeeld landen zoals Brazilië, Peru en Chili kregen door de coronacrisis, ontwijken, maar nu zit het land in hetzelfde schuitje door een enorme toename van besmettingen. Het land heeft de 300.000 besmettingen gepasseerd en heeft meer dan 10.000 doden door het coronavirus.

Op dinsdag 28 juli maakte president Ivan Duque bekend dat de nationale lockdownmaatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen, werden verlengd tot 31 augustus. Vanaf 25 maart zit het land op slot, maar de president heeft al wel wat versoepelende maatregelen ingevoerd om de lokale economie waar geen besmettingen zijn te reactiveren.

Banco de la República verlaagde vrijdag opnieuw de rente naar het dieptepunt van 2,25 procent om de economische schade door de crisis het hoofd te bieden Dat was de vijfde renteverlaging op rij die de Centrale Bank van Colombia invoerde.

Bron :
iex.nl/foto:portafolio.co