Colombiaanse film Pájaros de verano op International Film Festival Rotterdam

Op 23 januari start het International Film Festival Rotterdam (IFFR), het grootste filmfestival van Nederland. Het programma is ook dit jaar weer gevuld met een Colombiaanse productie.

IFFR heeft elk jaar een aantal Latijns-Amerikaanse films in hun programma opgenomen. In de 48ste editie van International Film Festival Rotterdam is ook Colombia vertegenwoordigd met de film “Pájaros de verano” van Cristina Gallego en Ciro Guerra. Het werk van Ciro Guerra was eerder te zien op IFFR, zijn Oscar genomineerde film “El abrazo de la serpiente”. Guerra heeft samen met Cristina Gallego de film “Pájaros de verano” geproduceerd waarin het leven van een inheemse Wayuu-familie in La Guajira wordt gevolgd. Zowel hun levens als hun cultuur staan op het spel door de betrokkenheid met de drugshandel.

Pájaros de verano – Birds of Passage

Het noorden van Colombia, eind jaren zestig. Tijdens een dorpsceremonie op een uitgestrekte woestijnvlakte laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida. Maar om ook echt met haar te kunnen trouwen, is een grote bruidsschat nodig. Birds of Passage lijkt met zijn eerste twintig minuten aan te sturen op een kalm drama rond de eeuwenoude familietradities van het Waayu-volk. Maar dat is slechts het halve verhaal van deze Colombiaanse inzending voor de Oscars.

Terwijl de oudere vrouwen hun mystieke rituelen blijven volgen, grijpen Rapayet en leden uit een bevriende familie hun kans om geld te verdienen met het smokkelen en verkopen van grote partijen marihuana. En met de drugs en het geld komt het geweld. In vijf adembenemend gefilmde hoofdstukken verandert het traditionele Colombia in een arena van drugs, hebzucht, wraak en bloed. Waarmee Birds of Passage een verbeelding wordt van het begin van tijdperk Escobar.