Colombiaanse guerrilla chiefs ontmoeten elkaar in Cuba

Colombiaanse president Santos zei, dat de bijeenkomst was gericht op het bevorderen van de vredesonderhandelingen die momenteel aan de gang zijn in Cuba.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos bevestigde maandag dat hij autorisatie heeft gegeven voor het reizen naar Cuba van de leiders van de grootste guerrillalegers, Timochenko van de FARC en Gabino van het ELN.

“De vergadering van de chiefs van beide guerrillalegers, onder auspiciën van de regering, is een goed voorteken om een succesvol eind te maken aan het decennialange gewapende conflict in het land”.

“In mijn hoedanigheid als staatshoofd … heb ik met de steun van de begeleidende landen de voorwaarden gefaciliteerd, zodat deze vergadering kan worden gehouden met als enig doel, natuurlijk, het bereiken van de vooruitgang in de zoektocht naar het einde van het conflict”, aldus President Santos.

De FARC en de Colombiaanse regering zijn al meer dan twee jaar aan het onderhandelen met als doel vrede in het land.  Onlangs heeft ELN positief gereageerd op het uitgaan van een dialoog om een ​​einde te maken aan het gewapende conflict.

Humberto de la Calle, hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering voor de vredesbesprekingen, zei dat de bijeenkomst wordt uitgevoerd onder strikte voorwaarden. Politici in Colombia waren er snel bij om het bezoek van de guerrillaleiders als illegaal te veroordelen. Calle wees dit af door mede te delen dat, de bijeenkomst binnen de grenzen valt van de grondwet en de wet.
Advocaten verbonden met de extreem-rechtse voormalige president Alvaro Uribe zeiden dat Santos zijn actie een daad van “verraad” is, want er is een staande arrestatiebevel tegen Timochenko.

Het nieuws over de reis van de guerrilla leiders naar Havana is een gevoelig punt. Er loopt namelijk een onderzoek naar Santos die door het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden beschuldigd wordt van het niet volgens de regels autoriseren van twee eerdere reizen van Timochenko naar Cuba.