Colombiaanse leger neemt 961 kilo explosieven van ELN in beslag

Het Colombiaanse leger heeft nabij een school in de gemeente Ipiales 961 kilo ANFO in beslag genomen, een explosief mengsel dat door de ELN-rebellen gebruikt wordt om militairen, burgers en de Trans-Andes oliepijpleiding aan te vallen, aldus een verklaring van het leger.

De explosieven waren verstopt in zakken rijst en ontdekt in de buurt van de Champagnat onderwijsinstituut in de gemeente Ipiales in het departement Nariño op de grens met Ecuador, zei het leger in een communiqué.

De explosieven behoorde tot de Jaime Toño Obando Unit van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), de tweede grootste guerrillabeweging in het land.

De Trans-Andes oliepijpleiding met een lengte van 305 kilometer, transporteert ruwe olie uit oliebronnen in de naburige provincie Putumayo naar de haven van Tumaco aan de Pacifische kust.

Die pijplijn is het doelwit geweest van tal van aanvallen van de ELN, dat sinds januari 2014 in verkennende gesprekken is met de Colombiaanse regering in de hoop van het starten van een vredesproces.

anfo