Colombiaanse marine onderschept ruim een ton cocaïne

Tijdens twee militaire operaties is er in het zuidwesten van het departement Nariño totaal 1054 kilo cocaïne in beslag genomen.

Militairen vonden een semi-duikboot in het nationaal park Sanquianga aan de Pacifische kust, dat door drugshandelaren werd gebruikt om cocaïne te smokkelen, zei de marine in een verklaring. Het leger ontdekte een schuilplaats in de buurt waar 652 kilo aan cocaïne verborgen lag.

Colombiaanse drugshandelaren begonnen in 1993 gebruik te maken van semi-duikboten. In dat jaar, onderschepte de Colombiaanse marine een van de eerste semi-duikboten bij het Colombiaanse eiland Providencia in het Caribisch gebied.

De op maat gebouwde semi-duikboten, vergelijkbaar met een onderzeeër, drijven grotendeels met de romp onder de waterlijn, waardoor ze moeilijk te detecteren.

De semi-duikboot kan niet duiken als een normale onderzeeër, maar is wel uitgerust met een klep die geopend kan worden waardoor de vracht snel de diepte in zinkt.

De bemanning springt vervolgens overboord en worden niet vervolgd, omdat er geen drugs kan worden ontdekt.

Tijdens een operatie spotte de Colombiaanse marine twee boten met in totaal vier bemanningsleden in het water van Bocagrande bij Tumaco. De mannen vluchtten weg en verlieten hun boten. Mariniers vonden 402 kilo cocaïne in de boten.