Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken reist naar Havana voor dialoog met ELN

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Maria Angela Holguin en Hoge Commissaris voor de Vrede Rodrigo Rivera zijn woensdag naar Cuba afgereisd om het onderhandelingsteams van de Colombiaanse regering en guerrillabeweging ELN te versterken.

De regeringsdelegatie streeft ernaar om in de vijfde cyclus van de vredesonderhandelingen, die vrijdag afloopt, de ondertekening van overeenkomsten te bespoedigen.

De pers in Bogotá heeft te horen gekregen dat het de bedoeling is de ondertekening van een nieuw bilateraal staakt-het-vuren te kanaliseren vóór de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 17 juni.

Bovendien is er vooruitgang geboekt bij het opstellen van een kaderovereenkomst die de volgende president van het land in staat zal stellen een definitieve overeenkomst te sluiten “die zal garanderen dat de vrede volledig en onomkeerbaar zal zijn”, aldus de officiële bronnen.

De hoofdonderhandelaar van de regering in Havana, Gustavo Bell, heeft woensdag vanuit Havana verklaard dat “alles in het werk wordt gesteld om te komen tot een bilateraal staakt-het-vuren dat niet alleen de ontwikkeling van de agendapunten mogelijk maakt, maar ook het redden van levens”.

Het Colombiaanse nationale bevrijdingsleger (ELN) heeft afgelopen maandag in het kader van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een nieuw unilateraal staakt-het-vuren afgekondigd van 15tot en met 19 juni.