Colombiaanse minister van Landbouw wil misverstand haaienvinnenquotum uit de weg ruimen

De Colombiaanse minister van Landbouw, Andrés Valencia Pinzón, veroorzaakte veel ophef in de media toen hij vorige week een resolutie bekend maakte waarin het visquotum werd vastgesteld. Onder deze resolutie was ook een quote voor haaienvinnen, waar hij op terug wilt komen om een misverstand uit de weg te ruimen.

Hoewel in resolutie een specifiek quota staat voor haaienvinnen, verklaarde Valencia dat de recente resolutie 350 van het ministerie niet het doden van haaien aanmoedigt om hun haaienvinnen.

Volgens een verklaring van het ministerie zullen ambtenaren bijeenkomen om de wet en eventuele verkeerde interpretaties te verduidelijken. “Het is een technisch en wetenschappelijk besluit dat sinds 2011 jaar na jaar is genomen, samen met verschillende milieu-autoriteiten en ngo’s”, zei de minister en verklaarde dat de resolutie eigenlijk bedoeld is om het afhakken van haaienvinnen te bestrijden.

De minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, Ricardo Lozano, zei dat het vinnen van haaien verboden is volgens Resolutie 1743 van 2017 van de Nationale Autoriteit voor Aquacultuur en Visserij (AUNAP), en strafrechtelijk wordt bestraft. “We willen juist monitoringactiviteiten laten toenemen en het behoud van het nationale actieplan voor beheer van haaien, roggen en draakvissen, dat sinds 2011 is vastgesteld”, zegt Lozano.

Valencia verklaarde dat deze week het Uitvoerend Comité voor de Visserij, bestaande uit het Ministerie van Landbouw en Milieu en de Nationale Autoriteit voor Aquacultuur en Visserij, bijeen zal komen om te verduidelijken: “de verkeerde informatie die het gevolg is van een verkeerde interpretatie.” De Colombiaanse regering zal de feitelijke reikwijdte van de resolutie specificeren en benadrukken dat het afhakken van haaienvinnen een misdaad is en verboden in Colombia.

Bron :
Foto:change.org