Politie verantwoordelijk voor 11 doden bij protesten in 2020, concludeert rapport

De nationale politie van Colombia is verantwoordelijk voor de dood van 11 mensen tijdens protesten tegen politiegeweld vorig jaar, aldus een rapport ondersteund door de Verenigde Naties op maandag.

Een reeks demonstraties tegen de impopulaire regering van president Ivan Duque heeft sinds 2019 geleid tot meer dan 40 burgerdoden, volgens cijfers van de regering.

Familieleden van slachtoffers en mensenrechtengroeperingen zeggen dat veel van de sterfgevallen het gevolg zijn van hardhandig politieoptreden en ze hebben kritiek geuit op de trage vervolging van degenen die verantwoordelijk zouden zijn.

De dood in september 2020 van taxichauffeur Javier Ordonez, die in een virale video kronkelend op de grond te zien was terwijl hij herhaaldelijk door de politie werd getaserd terwijl hij schreeuwde dat ze moesten ophouden, heeft enkele dagen van demonstraties in Bogota ontketend.

“De gebeurtenissen van geweld, misbruik en politiegeweld die begonnen in de vroege uren van 9 september met de moord op Javier Ordonez door leden van de nationale politie, hebben één van de ernstigste schendingen van de mensenrechten in de geschiedenis van Bogota veroorzaakt,” zei het rapport, dat geleid werd door Carlos Negret, voormalig ombudsman van het land en gefinancierd werd door de Verenigde Naties.

Van de 14 mensen die werden gedood in verband met protesten, stierven er 11 als gevolg van acties door de politie, die openlijk de normen voor het gebruik van geweld negeerde, aldus het rapport.

“Er was sprake van een bloedbad, waarvoor de verantwoordelijkheid bij de nationale politie ligt”, aldus het rapport.

Generaal Jorge Luis Vargas, die herhaaldelijk om vergiffenis heeft gevraagd voor de doden en heeft gezegd dat tegen meer dan een dozijn agenten disciplinaire maatregelen zijn genomen. Tot dusver is één agent veroordeeld voor de dood van Ordonez.

In het rapport wordt ook melding gemaakt van willekeurige aanhoudingen, geweld op grond van geslacht en geweld tegen de politie tijdens de demonstraties.

De onderzoeksstrategie van het bureau van de procureur-generaal brengt het risico met zich mee dat de schuldigen aan de moorden ongestraft blijven, aldus het rapport.

Een woordvoerder van het bureau van de procureur-generaal zei dat het nog niet in staat was geweest het rapport in detail te bestuderen.

Bron :
Foto:lafm.com.co