Het Colombiaanse constitutionele hof handhaafde donderdag een gerechtelijk verbod op het vanuit de lucht besproeien van illegale cocateelt met glyfosaat. Het hof zei dat de regering eerst zou moeten bewijzen dat de onkruidverdelger niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid en het milieu.
De regering van president Ivan Duque had de rechtbank gevraagd het verbod op te heffen, met het argument dat glyfosaat – waarvan wordt vermoed dat het kankerverwekkend is – een noodzakelijk instrument is in de strijd tegen de cocaïnehandel.
De regering zegt dat glyfosaat de meest efficiënte manier is om de cocaplant – waaruit cocaïne wordt gemaakt – uit te roeien. De regering zegt dat het zelfs levens redt, omdat het handmatig rooien van cocaplanten door soldaten kan vervangen, die het risico zouden kunnen lopen om op mijnen van drugshandelaren te stappen.
Maar het hof handhaafde de strikte voorwaarden die het eerder had gesteld, waaronder het feit dat het wetenschappelijk bewijs moet leveren dat glyfosaat veilig is en dat het gemeenschappen moet raadplegen in gebieden waar besproeiing zou plaatsvinden.
De rechtbank zei echter dat de regering de totale afwezigheid van mogelijke schade niet hoefde te bewijzen, want dat was praktisch onmogelijk.
De regering heeft tot nu toe geen bewijs geleverd dat aan de voorwaarden is voldaan. Het is aan de Nationale Drugsraad om te bepalen of hij dat doet, aldus de rechtbank.
Foto:havanatimes