Colombiaanse regering en ELN beginnen aan derde gesprekscyclus in Cuba

De delegaties van de Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zijn dinsdag begonnen aan de derde ronde van de vredesonderhandelingen.

De groepen onder leiding van Otty Patiño (regering) en Pablo Beltrán (ELN) kwamen bijeen in de protocolkamer van de Cubanacán ‘El Laguito’ in Havana, Cuba, dezelfde plaats waar de Colombiaanse regering en de guerrilla’s van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in 2016 het historische akkoord bereikten.

Deze derde cyclus is gericht op de onderhandelingen over een bilateraal staakt-het-vuren, de deelname van de civiele samenleving aan het vredesproces en humanitaire acties en dynamiek.

De regering en de guerrilla’s hebben in november 2022 in Caracas de besprekingen hervat in het kader van het door president Petro aangekondigde totale vredesplan, waarbij aanvankelijk enige humanitaire hulp werd geboden in enkele van de gebieden die het zwaarst door het gewapende conflict zijn getroffen.

In februari 2023, nadat het ELN had ontkend dat er een bilateraal staakt-het-vuren was bereikt, werd de tweede gespreksronde gehouden in Mexico-Stad, waar de regering ermee instemde de guerrilla’s te erkennen als “gewapende rebellenorganisatie” en er “vooruitgang” werd geboekt in de richting van het langverwachte bestand.

Bron :
Foto:caracol.com.co