Colombiaanse regering en ELN beginnen tweede gespreksronde

De Hoge Commissaris voor vrede, Danilo Rueda, heeft bevestigd dat de tweede gespreksronde tussen de Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) aanstaande maandag in Mexico van start gaat.

Rueda verklaarde dat de twee kwesties die in deze nieuwe ronde moeten worden behandeld, het staakt-het-vuren en de mechanismen voor de betrokkenheid van de samenleving bij de vredesopbouw in Colombia zijn.

In een interview met het secretariaat voor communicatie en pers van het voorzitterschap benadrukte Rueda dat de Colombiaanse regering aan alle gewapende groepen waarmee zij in vredesprocessen vooruitgang boekt, duidelijk heeft gemaakt dat over de rechten van de slachtoffers niet te onderhandelen valt.

Bovendien moeten de garanties van waarheid en geen herhaling in de gebieden prevaleren, benadrukte de functionaris.

Met betrekking tot de vrede wees Rueda erop dat deze twee wezenlijke aspecten heeft: de opbouw van overheidsbeleid ten gunste van degenen die zijn uitgesloten en geweld gebruiken om problemen op te lossen en de dialoog met verschillende gezichtspunten.

Dit sociaal-juridische gesprek kent twee gebieden: het platteland, met de zogenaamde Autodefensas Gaitanistas de Colombia en de Autodefensas de la Sierra Nevada en met verschillende groepen van stedelijk geweld, legde de ambtenaar uit.

Bron :
Foto:caracol.com.co