Colombiaanse regering en ELN hervatten vredesonderhandelingen in Mexico

De delegaties van de Colombiaanse regering en de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zullen elkaar vanaf 30 november ontmoeten in Mexico-Stad om te proberen de crisis in de vredesonderhandelingen over de ontvoering van de vader van voetballer Luis Díaz “te overwinnen”, zo maakten officiële bronnen vrijdag bekend.

De regeringsdelegatie legde in een korte verklaring uit dat “vanaf 30 november de delegaties van de Nationale Regering en de ELN elkaar zullen ontmoeten in Mexico-Stad.”

“We zullen onze inspanningen wijden aan het overwinnen van de crisis die het dialoogproces momenteel doormaakt, veroorzaakt door de ontvoering van de heer Luis Manuel Díaz. We waarderen de inzet van Mexico en president Andrés Manuel López Obrador voor de opbouw van vrede in Colombia.” voegde de verklaring eraan toe.

Alles leek goed te gaan in de onderhandelingen totdat op 28 oktober de ontvoering van Luis Manuel Díaz, vader van de Liverpool voetballer, werd gemeld en een paar dagen later de regeringsdelegatie aan de kaak stelde dat hij in handen was van het ELN, dat hem 10 dagen later vrijliet.

De guerrillastrijders erkennen dat het een vergissing was en bekritiseert zichzelf, hoewel ze volhouden dat het geen schending van het staakt-het-vuren is, want volgens de commandant van de groep, ‘Antonio García’, “is er geen overeenkomst waarin het ELN zich heeft verplicht om geen financiële operaties uit te voeren, waaronder vrijheidsberoving”.

Maar de waarheid is dat het ontvoeren van burgers die niets te maken hebben met het conflict – de zogenaamde “gijzeling” – een schending is van het internationaal humanitair recht (IHL), volgens de Conventies van Genève, en daarom verboden is door het staakt-het-vuren en een oorlogsmisdaad is.

De hoofdonderhandelaar van de regering, Otty Patiño, verzocht vorige week om een buitengewone ontmoeting met zijn ELN-tegenhanger, “Pablo Beltrán”, waardoor een vijfde gewone onderhandelingsronde die in Mexico zou plaatsvinden, bijna een maand is uitgesteld.

Bron :
Foto:eltiempo.com