Colombiaanse regering en ELN houden spoedvergadering in Venezuela

De Colombiaanse regering en de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) houden woensdag een spoedvergadering om te proberen de vredesbesprekingen te hervatten.

De aankondiging komt nadat “een crisis” was ontketend door de afkondiging van een staakt-het-vuren door president Gustavo Petro begin 2023, die door de guerrillagroep werd ontkend. Vorige week zei de guerrillagroep dat de onderhandelingen een “crisis” doormaakten nadat Petro op 31 december een bilateraal staakt-het-vuren van zes maanden had aangekondigd met de vijf grootste gewapende groepen die in Colombia actief zijn, waaronder het ELN.

“Aangezien de regering zich niet houdt aan de discussieprocessen van de (onderhandelings)tafel en unilaterale maatregelen neemt en deze openbaar maakt, brengen deze acties de ontwikkeling van de besprekingen in een crisis,” zei de groep in een verklaring.

“De regeringsdelegatie is dankbaar voor de gastvrijheid van Venezuela om volgende week een buitengewone vergadering te houden met de ELN-delegatie”, zei Ivan Cepeda, lid van het onderhandelingsteam van de regering, vrijdag laat.

Het doel van de bijeenkomst in Caracas is het coördineren van de agenda voor een tweede gespreksronde die in februari in Mexico begint.

De onderhandelingen die door voormalig president Ivan Duque werden opgeschort, werden vorige maand hervat door delegaties van de regering en het ELN. De gesprekken met de groep begonnen in 2017 in Quito tijdens de regering van Juan Manuel Santos.

De gesprekken werden in januari 2019 door Duque onderbroken, een dag nadat de groep een bomaanslag had gepleegd op een politieacademie in Bogota waarbij 21 agenten om het leven kwamen.

Petro heeft gepleit voor een beleid van “totale vrede” dat tot doel heeft verschillende gewapende groepen die in het land actief zijn samen te brengen om met al die groepen vredesonderhandelingen te beginnen om een einde te maken aan 60 jaar gewelddadig conflict.

Bron :
Foto:caracol.com.co